Hoppa till textinnehållet

Hej, vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor. 

Ställ din fråga här

Företagande

Woman in linen factory carrying rolls of linen - small business.

Under Insikt Företagande hittar du analyser som rör företagande och företagare. Vi analyserar hur omvärlden på olika sätt påverkar företag och företagare samt redovisar undersökningar bland annat över hur Sveriges företag mår.

Nedan finner ni analyser och rapporter om företagande.

Aktuellt för företagare

Fyra av tio vill driva företag

I en ny undersökning svarar fyra av tio unga att de vill driva företag. Bland befolkningen som helhet ger endast var fjärde samma svar.

7 maj, 2019: Fyra av tio vill driva företag

Hälften av företagarna är dåligt insatta i pensionssystemet

Företagare behöver ta ett betydligt större ansvar för sin pension än anställda. Men 50 procent av företagarna uppger att de har liten eller ingen kunskap alls om hur pensionssystemet fungerar.

18 mars 2019: Hälften av företagarna är dåligt insatta i pensionssystemet (pdf)

Lantbrukarna ser positivt på framtiden trots pressat läge

Förra årets torka fortsätter påverka synen på lönsamheten bland Sveriges lantbrukare. Bara 3 av 10 upplever att deras lönsamhet är ganska eller mycket god, vilket är färre än våren 2018. Men lantbrukarna tror på förbättrad lönsamhet 2019. Det visar Lantbruksbarometern 2019* från LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna.

14 mars 2019: Lantbruksbarometern 2019 (pdf)

Vartannat handelsberoende företag oförberett på brexit

Nära hälften av de mest export- och importintensiva företagen i Sverige brister i brexit-förberedelserna. Bland tillverkningsföretagen, varav majoriteten handlar med Storbritannien, är det fler än fyra av tio som inte förberett sig alls.

11 februari 2019: Vartannat handelsberoende företag oförberett på brexit (pdf)

Här är vinnaren av Swedbank rivstart

Företaget Amferia, som har utvecklat ett plåster som förhindrar uppkomsten av infektioner i sår, vinner 500 000 kronor i Swedbanks entreprenörstävling rivstart. Ytterligare nio entreprenörer belönas med sammanlagt två miljoner kronor för affärsidéer som bidrar till ett bättre samhälle. Alla tio finalister belönas även med varsitt skräddarsytt affärsutvecklingsprogram.

8 februari 2019: Här är vinnaren av Swedbank rivstart (pdf)

Entreprenörer tävlar om totalt 2,5 miljoner kronor i finalen av tävlingen Swedbank rivstart

Tio entreprenörer med en vilja att bidra till ett bättre samhälle har utsetts till finalister i tävlingen Swedbank rivstart. Torsdagen den 7 februari presenterar de sina idéer inför tävlingsjuryn som leds av Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

4 februari 2019: Entreprenörer tävlar om 2,5 miljoner kronor i finalen av Swedbank rivstart (pdf)

Nästan varannan svensk har ställt om till mer hållbar konsumtion

Allt fler väljer företag som tar hänsyn till hållbarhet när de gör sina inköp eller väljer arbetsgivare. Nära varannan svensk har under det senaste året ställt om sitt köpbeteende till att i större utsträckning välja varor och tjänster som har producerats på ett hållbart sätt.

1 februari 2019: Nära varannan svensk har ställt om till mer hållbar konsumtion (pdf)

Goda förutsättningar att nå lönsamhet för många nytartade företag

Företagandet är lågt i Sverige jämfört med resten av Europa, och många svenskar avstår från att starta företag på grund av ekonomisk osäkerhet. Men det finns ny-startade företag som relativt snabbt lyckas nå god lönsamhet. Men det är inte alltid i de branscher där flest företag startas som möjligheterna att gå med vinst är störst.

23 januari 2019: Framgångsrika nystartade företag - pressmeddelande (pdf)
23 januari 2019: Framgångsrika nystartade företag - rapport (pdf)

Så räntekänsliga är svenska småföretag - stora branschskillnader

Swedbank och sparbankerna har studerat räntekänsligheten för 275 000 svenska aktiebolag. Unik data från analysföretaget Bisnodes databas Serrano har använts och analysen visar att de flesta svenska företag skulle klara en fördubbling av dagens räntenivåer, men det finns stora branschvisa variationer.

4 december 2018: Så räntekänsliga är företag - pressmeddelande (pdf)
4 december 2018: Så räntekänsliga är företag - rapport (pdf)