Årets hållbara företag

Vårt eget pris för hållbart företagande. 

Vinnare 2024 är Ekdahl Miljö AB.

Hand with small plant

Som lokal sparbank vill vi bidra och påskynda utvecklingen till ett mer hållbart samhälle. Genom att bedriva en verksamhet som gynnar en hållbar utveckling ekonomiskt, socialt, ekologiskt och med en hållbar bolagsstyrning, är vi övertygade om att vi tillsammans med övriga näringslivet kan göra skillnad i arbetet för en mer hållbar framtid.

Vi har därför instiftat vårt eget pris ”Årets hållbara företag”. Priset syftar till att premiera lokala företag som aktivt arbetar för ett hållbart samhälle och för att inspirera fler företag att integrera hållbarhet i sin affärsmodell. Vinnaren av priset Årets hållbara företag får 10 000 kr att använda till ytterligare hållbarhetsinsatser.

Skurups sparbank går igenom de nominerade och väljer genom en kommitté ut vinnaren.

Ekdahl Miljö AB blev Årets hållbara företag 2024

Vinnaren av Årets hållbara företag blev i år transportföretaget Ekdahl Miljö AB.

Företaget har sin bas i Skurup men finns även i Ljungby och Torshälla. Totalt har de 155 anställda och lite över 100 fordon. I Skurup sysselsätts 85 anställda.

Vi fick oss en pratstund med företagets VD Madeleine Ekdahl.

Grattis till vinsten som Årets hållbara företag! Berätta lite om ert hållbarhetsarbete.
- Tack! Vi jobbar med hållbarhet på många sätt. En del är drivmedel där vi har gått mer och mer mot gas men även mot RME. En annan del är att vi arbetar med Ecodriving som innebär att varje bil har en box som visar körningen i realtid. På så vis kan föraren reglera sin körning så att den blir mer sparsam. Vi utser månadens Ecodriver och det är jätteroligt att se hur intresset ökar bland förarna och hur våra avdelningar tävlar. Datan i boxen sparas också så att vi kan analysera förarnas körning och på så sätt utveckla deras körsätt. Vi jobbar även med att finjustera antal körda kilometer på olika sätt så att vi kan bli mer och mer effektiva.

Sen är det viktigt att se till att personalen håller på lång sikt. Därför jobbar vi med hälsa, friskvård, trafiksäkerhet och såklart följer vi alla lagkrav som finns på kör- och vilotid. Vi har även ett tätt samarbete med Nils Holgerssongymnasiet här i Skurup så att vi kan rekrytera nya förare.

I Skurup har vi en egen verkstad som tar tillvara delar av äldre bilar och bygger om så att vi inte behöver köpa allt nytt. Till exempel kan man ta ett skåp (där man förvarar lasten på lastbilen) som fortfarande fungerar och sätta på ett nytt chassi.

Vi är ISO-certifierade i kvalitet och miljö och arbetar med att redovisa vårt hållbarhetsarbete i en hållbarhetsrapport. Vi är även certifierade i Fair Transport där man måste uppfylla ett antal kriterier för arbete med ansvarsfulla transporter.

Hur ser det ut på hållbarhetssidan inom transportbranschen i stort?
- Man måste hänga med för att finnas kvar i framtiden, det är verkligen en förändring på gång i branschen. Fordonsleverantörerna som Volvo och Scania ligger långt fram, de jobbar aktivt med att utveckla fordonen. Men själva infrastrukturen ligger efter på tungtrafik, till exempel finns det inte tillräckligt med laddningsplatser för el i dagsläget. Det gör det svårt att investera i denna typ av bilar, de är mycket dyrare än gas och diesel så då måste det fungera ute på vägarna. Våra bilar kör långt och tungt och på tung trafik är jag övertygad om att framtiden kommer bestå av olika alternativ till fossila bränslen. Det kommer behövas en mix och inte enbart el. Vi behöver också i stort arbeta fullt ut med att optimera våra fordon till 100 % och här behöver vi även ha våra kunder med oss. Ju mer vi kan planera desto mer kan vi optimera våra fordon. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Vad har ni för planer framåt?
- Vi har alldeles nyss gjort ett test på två lastbilar med solceller på taket. Dessa solceller ska ge energi till batteriet så att generatorn inte ska arbeta lika hårt och därmed minska bränsleförbrukningen. Det är ett väldigt spännande projekt!

Jag är också glad över att vi har så bra personal som vill åt samma håll, det gör vårt hållbarhetsarbete mycket lättare och roligare!

Tack för intervjun Madeleine och stort lycka till i framtiden! 

Madeleine i skåpet på ett av företagets bilar.

Nominera Årets hållbara företag 2024

Nominering för 2024 är stängd.

För att kunna bli nominerad ska följande krav vara uppfyllda:

Företaget:

  •  Har en långsiktig affärsmodell.
  • Ska vara en god förebild för andra företag samt följa god affärssed.
  • Ska vara välskött, ha en solid ekonomi och uppfylla sina skatteskyldigheter. 
  • Har integrerat de tre perspektiven social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet i sin verksamhet.
  • Tar ett långsiktigt ansvar för den egna verksamhetens påverkan på branschen, samhället och ekosystemet.
  • Ska kunna uppvisa minst två hela bokslut.
  • Har sitt säte eller huvuddelen av sin verksamhet i Skurups kommun.

CJ Åkesson Fastighetsförvaltning AB vann 2023

Vårt pris Årets hållbara företag går i år till CJ Åkesson Fastighetsförvaltning med motiveringen:

”Vinnaren har med ett stort engagemang för återbruk och miljötänk, både vid ombyggnad och vårdande av fastigheter, utvecklat sitt fastighetsbestånd. Företaget bidrar också till social hållbarhet, både genom att öppna Hansalogen som mötesplats och genom Jonas Åkessons engagemang i utvecklingen och bevarandet av Svaneholms Slott.”

Vi träffade Jonas och Carina Åkesson för en liten intervju:

Grattis till vinsten! Hansalogen har på kort tid fått gott rykte här i Skurup som mötesplats och festlokal. Hur tänkte ni när ni köpte Hansalogen?
-  Det behövdes ett ställe i Skurup för det lokala musiklivet, någonstans där byns egna, duktiga musiker kunde höras. Och det har verkligen blivit bra sedan starten i juli 2022! Ett annat företag har hand om driften av lokalen och det anordnas både AW och firmafester.

Annars är det miljötänket som är det viktigaste för oss, att kunna restaurera en gammal byggnad och blåsa liv i den igen.

Jonas, du är även involverad i Svaneholms Slott, på vilket sätt?
- Jag sitter med i styrelsen i andelsföreningen som äger slottet. Vi försöker på olika sätt bevara och rusta upp fastigheten som kräver mycket underhåll.

Hur arbetar ni hållbart med era fastigheter?
- Vi ser gärna att våra fastigheter ligger centralt beläget och är äldre och i dåligt skick så att de behöver rustas upp. Gamla byggnader går nästan alltid att rädda för de är ofta byggda i fantastiska material. Vi tar tillvara det vi kan och återanvänder material och detaljer från både pågående och gamla projekt. Allt från små beslag till tegel, dörrar och träbalkar. I ett projekt återanvände vi t ex en del av golvet i ena delen av byggnaden till att bygga stomme i en annan del. I Hansalogen har en gammal garderobsdörr blivit bänkskiva.

Vi tycker det är intressant med stadsbilden, vad det är som får människor att trivas i vissa stadsrum och hur man skapar dem. Därför är det roligt att ta sig an centralt belägna projekt.

Känner du att resten av byggbranschen är på väg åt samma hållbara håll som ni?
-  Hållbarhet vid renovering av gamla fastigheter är vår nisch, vi vet att det tar mycket längre tid och blir dyrare men samtidigt skapas något som kan finnas kvar ännu längre, vi ger byggnaderna ett nytt och längre liv. Detta inspirerar absolut och många kommer och ställer frågor när vi bygger, om allt från takläggning till murning. Men än så länge är det svårt att arbeta likadant vid nybyggnation och det är väl en annan nisch. Men vi hoppas ju!

Vad har ni för planer framöver?
- Just nu renoverar vi några av byggnaderna runt den stora parkeringsplatsen bakom konditori Centrum. Det är ett stort projekt som kommer att hålla oss sysselsatta i lång tid framöver. Här finns flera vackra byggnader som kommer att få en grundlig renovering utifrån och in. Vi håller t ex på med byggnaden där Ali Baba Livs ligger, den har fått ny puts och under betongen på sockeln hittade vi en fantastisk stensockel som vi har tagit hand om. Vi visste inte att den fanns där under och det var ju extra roligt att upptäcka! Inuti huset försöker vi bevara så mycket som möjligt av stilen, det finns bland annat fina 40-talskök där en hel del kan tas tillvara.

Vi tackar Jonas och Carina för intervjun och önskar dem lycka till!

Jonas visar den gamla garderobsdörren som blivit bänkskiva.
Nytt fönster i den gamla stensockeln som fanns under en ful betongsockel.

Hörte Brygga vinnare 2022

På Näringlivsfesten den 23 september delades priset till Årets hållbara företag ut. Vinnare blev restaurang Hörte Brygga med motiveringen:

"Med en tydlig hållbarhetsprofil och ett fokus på att vara en cirkulär restaurangupplevelse med kärlek till människor och naturen har dessa företagare på ett fint och framgångsrikt sätt satt Skurups sydkust på kartan."

Grattis till vinsten som Årets Hållbara Företag! Hur jobbar ni med hållbarhet i er restaurang?

- Vi har sedan start haft en tydligt tänk kring råvaror och har tagit ett helhetsgrepp. Bra råvaror ger bättre kvalitet och smak. Sedan utvecklar vi oss hela tiden med att t ex använda miljövänlig färg när vi målar om och arbeta med hållbara transporter, matsvinn, återanvändbara burkar osv.

Varför är hållbarhet viktigt för er?

- Från början var det för att kvaliteten var bättre. Obesprutat, grönsaker som växer i riktig jord, glada djur. Emma är den som drivit och driver detta vidare, det är lätt att bli hemmablind om man inte hela tiden är intresserad och redo att fortsätta jobba med hållbarhet. Nu tittar vi på saker som att ha förkläden i galon så att det bara är att torka av, istället för att de ska tvättas varje dag. Men hållbarhetstänket är sprunget ur en vilja att hålla hög kvalitet.

Hur ser restaurangbranschen som helhet ut ur ett hållbarhetsperspektiv? Märker ni en omställning?

- Det finns hopp! Många ställer om eller visar i alla fall ett intresse för omställning. Vi ser många kreativa lösningar i branschen hos allt från den lokala pizzerian till lyxkrogen i Stockholm.

Vi har ju pratat om hur ni jobbar rent miljömässigt med hållbarhet, på vilket sätt har ni integrerat de två andra perspektiven, social och ekonomisk hållbarhet, i er verksamhet?

- Socialt så har vi tänkt mer på personalen nu, i sommar hade vi bara lunchöppet och stängt söndagar och måndagar. Då fick personalen paus på ett annat sätt och kom tillbaka piggare och med mer energi.

Pandemin fick många krögare att tänka till ekonomiskt. Det blev tydligt att det är viktigt att gå med vinst och att få företaget ekonomiskt hållbart.  

Vill du veta mer? Kontakta oss så hjälper vi dig.

Jeanette Kristensson