Meny

Årets hållbara förening

Vårt eget pris för ett hållbart föreningsliv.

Om priset

Vi ser ett rikt lokalt föreningsliv och lokala kultursatsningar som en viktig del för att Skurup med närområde ska fortsätta vara en levande och intressant plats att bo och verka i. Därför samarbetar vi gärna med lokala föreningar och organisationer som delar vår ambition om att bidra till hållbar tillväxt, mångfald och livskvalitet i sydvästra Skåne.

För att främja och stödja lokala föreningar som aktivt arbetar för ett hållbart samhälle har vi instiftat vårt eget pris ”Årets hållbara förening”. Vinnaren av priset Årets hållbara förening får 10 000 kr att använda för ytterligare utveckling av sitt hållbarhetsarbete. 

Nominera till Årets hållbara förening 2024

Känner du till en förening som du tycker ska få priset Årets hållbara förening?

Nominera innan 22 september!

 

Prisutdelningen sker under Gatufesten i Skurup den 5 oktober.

Nominering

För att kunna bli nominerad ska följande krav vara uppfyllda:

  • Integration, jämställdhet och mångfald är en naturlig del i verksamheten. 
  • Har ett värdegrundsbaserat ledarskap
  • Har en långsiktigt hållbar föreningsmodell.
  • Ska vara en god förebild för andra föreningar och följa allmänt accepterade värderingar avseende hållbarhet, ANTD (alkohol, narkotika, tobak, doping) och etik.
  • Ska vara välskött, ha en solid ekonomi och uppfylla sina skatteskyldigheter.
  • Har integrerat de tre perspektiven social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet i sin verksamhet.
  • Tar ett långsiktigt ansvar för den egna verksamhetens påverkan på samhället och ekosystemet.
  • Ska kunna uppvisa minst två hela bokslut.
  • Föreningen ska ha sitt säte eller huvuddelen av sin verksamhet i Skurups kommun.

Sista datum för nominering är den 22 september 2024. Skurups Sparbank går igenom nomineringarna och väljer genom en kommitté ut vinnaren.

Vinnare 2023

Janstorps AIF

Janstorps AIF tog i år hem vinsten som Årets hållbara förening med motiveringen:

"Janstorps AIF har i 50 år arrangerat en av Skånes största loppmarknader som lockar besökare från när och fjärran. Prylarna samlas in av föreningen och det som inte blir sålt sorteras och återvinns efteråt. Inkomsterna från loppmarknaden och de andra aktiviteter som klubben anordnar går till att hålla låga medlemsavgifter så att fler ska kunna vara med och spela fotboll. I Janstorps AIF blir alla sedda och det fina engagemanget sträcker sig från spelare och föräldrar till tränare och styrelse."

Vi ringde upp klubbens ordförande Per Viktorsson för att gratulera och få en intervju.

Grattis till vinsten till Årets hållbara förening! Er förening ordnar en av skånes största loppisar varje sommar, varför tror du att den blivit så populär?

- Vi har haft loppisen i 50 år så den är väletablerad och så är den väldigt stor. Vi har ca 540 m bord med alla möjliga prylar. Prylar som vi hämtar året om och som säljs under en dag utan att något sorteras bort. Så man har verkligen möjlighet att göra fynd!

Att ha en loppmarknad där saker säljs och kan användas igen är ju i sig hållbart, men har ni något annat miljötänk kring loppisen?

Vi försöker samla in kostnadseffektivt, det vill säga hämta hos flera samtidigt så långt det går. Efter loppisen sorteras allt som är över och återvinns på ett korrekt sätt.

(Tack för lånet av bild Janstorps AIF!)

Har något annat hållbarhetstänk i föreningen?

Ja, mycket. Vi är en klubb med sunda värderingar, fotboll ska vara för alla. Syftet med loppmarknaden och våra andra aktiviteter är att få in pengar till klubben så att vi ska kunna hålla låga medlemsavgifter och så långt det går köpa in kläder till spelarna. Det är viktiga är att alla blir sedda och kan vara med, inte att elitsatsa.

Våra värdeord är Trygghet, Uppmuntran, Glädje och Gemenskap.

Hur skulle ni vilja utveckla föreningens hållbarhetsarbete framöver?
- Vi har alltid ett framtidstänk och vill jobba hållbart i föreningen. Just nu arbetar vi med en klimatpositiv idrottsplats. Vi som ligger norr om E65:an, en bit från Skurup med ganska dålig infrastruktur måste locka med annat. Vi vill vara det självklara valet för familjer och barn som vill spela fotboll och vi är på god väg. Innan pandemin hade vi tre lag, nu har vi tio! Detta är bland annat tack vare våra fantastiska ledare och en engagerad styrelse. 

Vi önskar denna fina förening lycka till i framtiden!

(Tack för lånet av bild Janstorps AIF!)

Vinnare 2022

Slimminge byalag

På Gatufesten den 8 oktober delades priset till Årets hållbara förening ut till Slimminge byalag med motiveringen: 
"Med stort engagemang arbetar denna förening för en levande och inkluderande landsbygd. De skapar både social och ekologisk hållbarhet genom sina många aktiviteter såsom secondhandmarknad, mustning och skördefest, som varje år lockar hundratals besökare till byn."

Grattis till vinsten som Årets hållbara förening! Hur tänker  ni kring hållbarhet när ni planerar era olika aktiviteter?

Ur ett miljöperspektiv har vi secondhandmarknaden med barnkläder som är väldigt populär och lockar mycket folk som både vill sälja och köpa kläder, kön ringlar alltid lång innan öppning. På julgranständningen kommer mest folk från byn, det är ett mysigt event inför julen då vi träffas och äter korv och dricker glögg. Då släpps också kommande års almanacka som alltid har ett tema som rör Slimminge. 
- Äppelmustningen har vi varje år och nu har vi även ett mobilt musteri som vi tar med oss till andra byalag. Vår tanke var från början att ses över ”byalagsgränserna” och nu har vi samarbete både inom och utanför Skurup. Så här finns både den ekologiska och sociala hållbarheten, berättar kassör Robert Aveling.
I föreningen finns även Måndagsgruppen dit man kan komma om man har frågor om byggnader, sitt hus och människor som bott i trakten. Fotobiblioteket och kunnandet är stort och denna grupp är också välbesökt när de är med på t ex julmarknaden på Svaneholm. Ett fint exempel på social hållbarhet som knyter samman nutid med historia.

Hur väljer ni ut vilka aktiviteter ni ska satsa på i föreningen? 

- Vi tänker inte att vi måste göra så eller så för att hålla igång föreningen, vi bara kör! Vi stöttar och peppar, har högt i tak, det skapar utrymme för idéer och i förlängningen en hållbar förening. Jag hade i flera år en tanke om en kakfest men tog inte upp det förrän 2019 och fick direkt ett jättefint gensvar i föreningen. Och när det sedan var dags för festen så kom det massor med människor, det slog alla förväntningar. Just kakfesten fick pausas 2020, när pandemin var igång men sedan körde vi på 2021 och 2022 igen och den är fortfarande lika populär, säger ordförande Maria Olsson. 

Många föreningar drabbades hårt under pandemin, hur höll ni igång verksamheten?

- Till exempel bokcirkeln höll igång fast på ett annat sätt än tidigare, ibland sågs vi via datorn, ibland delades bara en bok ut som sedan skulle diskuteras längre fram. Det gäller att tänka om och inte ge upp när sånt händer, man får bli kreativ! Det var ju viktigt för många att ha något slags socialt sammanhang under pandemin, även om det var på distans. Nu är det skönt att ses igen, man kan tycka att det är bekvämt att sitta hemma men när man väl tar sig i kragen och kommer iväg är det så himla trevligt, säger Annika Andersson.

Vill du veta mer? Kontakta oss så hjälper vi dig.

Jeanette Kristensson